Katasztrófavédelmi tevékenység

A ’90-es évek elejétől kezdtünk el foglalkozni a légi katasztrófavédelemmel. A fő célunk az volt, hogy a nehezen megközelíthető, nagy kiterjedésű tüzek hatékonyabb, gyorsabb oltására egy új légi technológiát dolgozzunk ki, melynek keretén belül szabadalmaztattunk egy egyedi vízdobó-oltó-berendezést.

Módszerünk lényege, hogy a helikopter belsejében egy speciálisan oda tervezett tartály kap helyet, amelyet közvetlenül, tömlő segítségével gépjárműfecskendő tölt fel vízzel. A módszer óriási előnye a nyílt vízfelszíntől való függetlenség, a nagyon gyors bevethetőség, valamint a jelentős többlet oltóvíz, amely - köszönhetően a zárt rendszernek - veszteség nélkül használható fel. Az általunk alkalmazott technológia segítségével a teher nem egy hosszú kötél végén (Bambi Bucket), hanem a gép belsejében helyezkedik el, ezért a helikopter sebessége, manőverezhetősége - így az oltóvíz célba juttatásának pontossága, valamint az egyes fordulókörök gyakorisága - jelentősen megnő, ami az oltás eredményességét nagymértékben javítja.

A technológia működét és hatékonyságát már több ízben is bizonyítottuk a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviselőinek, valamint az erdőgazdaságoknak.

Az általunk fejlesztett technológia nemcsak olcsóbb, de nagyságrendekkel hatékonyabb is az eddig ismert helikopteres tűzoltási módszereknél.


 

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal kötött együttműködési szerződés alapján végezzük katasztrófa elhárítási, megelőzési feladatainkat. Csapatunkat speciálisan képzett szakemberek alkotják, akik felkészültek olyan különféle helyzetek kezelésére, mint például a vízből történő légi mentés vagy katasztrófahelyzetben történő légi teheremelés.